sociale moeder


sociale moeder 1.0

(onderwijs en opvoeding; seks, gender en relaties)

lesbische vrouw die niet de biologische moeder is van een of meer kinderen, maar die binnen een vaste relatie als het ware mede moeder is samen met haar partner, die de biologische moeder is van een of meerdere kinderen; lesbische moeder die geen biologische kinderen heeft; meemoeder

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een sociale moeder…

is een moeder; is een vrouw; is een persoon

      Algemene voorbeelden


      De Tweede Kamer roept het kabinet op beide partners van een lesbisch paar met kinderen dezelfde juridische rechten te geven. Nu is alleen de biologische moeder als ouder erkend. Een Kamermeerderheid steunde dinsdag een motie van D66 om de 'meemoeder' dezelfde positie te geven. Bij lesbische stellen kan deze zogeheten sociale moeder het ouderschap alleen verkrijgen door een adoptieprocedure, die zeker een half jaar duurt en veel geld kost. De Kamer wil nu dat het kabinet de erkenning en het ouderschap voor lesbische ouderparen regelt in een wetsvoorstel over adoptie door paren van gelijk geslacht.

      Reformatorisch Dagblad,

      De 'sociale moeder', de vrouw die het kind mee-opvoedt, heeft geen rechten. Zij kan haar kind niet in haar paspoort laten bijschrijven, kan het niet opgeven voor een school en ze mag er geen girorekening voor openen.

      http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/441170/1996/03/06/Lesbische-partners-willen-voor-beiden-ouderlijk-gezag-afdwingen-Duomoederschap-inzet-rechtszaak.dhtml,

      In deze studie werd het familieconcept onderzocht bij 4 tot 7 jarige kinderen [...] waarvan de ene helft opgroeide bij twee lesbische moeders en de andere helft bij een heteroseksuele moeder en vader. Centraal hierbij stond de vraag hoe kinderen van lesbische moeders de rol van hun biologische/sociale moeder waarnemen en in welke mate deze vergelijkbaar is met de rol die kinderen in een heteroseksueel gezin aan hun moeder/vader toekennen.

      http://www.tijdschriftvoorseksuologie.nl/archief/tvs2002-02/nekkebroeck%20en%20brewaeys.htm,